שיטת מאליגן
הטפול הפיזיותרפי ה"מועדף" בפגיעות שלד-שריר-עצב התחלף במהלך השנים מגישה שיסודה התעמלות בריאותית ופעילות אקטיבית של המטופל (כדוגמת ההתעמלות השוודית) לטפול מנואלי, פיזיולוגי או אקססורי של המטפל כאשר המטופל פסיבי (שיטות מייטלנד, סיריאקס, קלטנבורן ואחרות). אך המטוטלת לא נחה על שמריה!
הטפול על פי שיטת מאליגן היא אחת ממספר גישות המהוות את האבולוציה מחויבת המציאות של תהליך התפתחותי זה, והיא משלבת תנועה מנואלית פסיבית של מטפל המשולבת עם תנועה אקטיבית של המטופל. תנועות אלו מיושמות במפרקי השלד (Mobilization With Movement) ובמפרקי עמוד השדרה ((Sustained Natural Appophyzial glides).
בגישה זו אנו מנצלים את חלון ההזדמנויות שהטיפול המנואלי נותן בהפחתת כאב ומאפשרים תנועה אקטיבית ותרגול של המטופל ללא כאב!
העיקרון הנוירו-פיזיולוגי מאחורי שיטת מאליגן
עקרונות הטפול בגישת מאליגן:
1. גישת מאליגן היא טפול מנואלי (ידני) בה המטפל יוצר שינוי מכני מינימאלי ברקמה הכואבת של המטופל, בזמן שהמטופל מבצע תנועה רצונית אקטיבית. מאחר שכך, כל הכללים של טפולים ידניים אחרים בפיזיותרפיה ואמצעי הזהירות המייחסים להם רלוונטים גם כאן.
2. את הטפול מקדימה הערכה אקטיבית תנועתית של המטופל על מנת לאתר את התנועה או התפקוד המפיק את תלונות המטופל (כאב המופק בתנועה של מפרק או כיווץ שריר, הגבלה בטווח תנועה וכד")
3. כשבריאן מאליגן פיתח לראשונה את גישתו הידע המקובל בעולם הפיזיותרפיה היה מבוסס בעיקרו על עקרונות אנטומיים-ביומכניים. הוא העריך כי בזמן פציעה או לאחריה, אם בטראומה חד פעמית או במיני טראומה חוזרת, נוצר שינוי מינימלי במנח המפרק (Positional fault) הפגוע. הוא שיער כי שינוי זה גורם למסר תחושתי שגוי המועבר למערכת העצבים המרכזית ובעקבותיו מופעלת בצורה רפלקסיבית, לא ניתנית לשליטה, פקודה מוטורית שגוייה, הגורמת למתח מנוחה מוגבר בשרירים המקיפים את המפרק. מעגל רפלקס זה ממשיך להפעיל את עצמו גם כאשר תהליך הרפוי הפיזיולוגי נגמר, והנזק המקורי של הרקמה כבר לא קיים. תהליך דומה של עירור מעגל התחושה - כאב - מתח שריר מתרחש גם בפגיעות של רקמות שריר וחיבור. בריאן שיער כי בטיפול אנו "מתקנים" את המנח הלקוי.
הידע הנוירופיזיולוגי הקיים כיום מראה שלמרות שבמפרקים ספציפיים נמצא קשר בין תלונות על כאב ומנח מפרקי שונה מנבדקים בריאים, לא נמצא קשר בין השיפור בטיפול לשינוי במנח זה. אי לכך, ההשערה לאפקט הטיפולי שבבסיס השיטה השתנה.
ההבנה המקובלת היום היא כי חזרות רבות על חוויות תנועה חיוביות נטולות כאב אליהם אנו מגיעים בעזרת השילוב בין מוביליזציה ותנועה גורמים להפעלה של מנגנוני כאב מרכזיים במוח ובחוט השדרה המשפיעים על הורדת הכאב ועל למידה מוטורית.
על מנת להשיג שפור אופטימאלי יש צורך לבצע את התנועה הבעייתית לאורך טווח מלא, ללא כאב, ולהוסיף לחץ על סוף טווח התנועה.
בשינוי המתואר מעורבים גורמים רבים כמו מערכת תפיסת הכאב של המטופל, למידה מוטורית, היבטים הקשורים לפחד מתנועה והשפעתו על פעילות מערכת הכאב והשריר ועוד.
4. ייחודה של שיטת מאליגן היא בכך שהטפול הוא ללא כאב! וזאת כתלות בסוג הבעיה ממנה סובל המטופל.
5. את הטפול משלים בד"כ תרגול עצמי של המטופל וטייפינג (פלסטר רפואי המונח בצורה ספציפית על פי בעיית המטופל)
על בריאן מאליגן מפתח השיטה:
בריאן מאליגן הוא פיזיותרפיסט ניו זילנדי מוולינגטון. הוא בעל תואר מרצה בכיר מאוניברסיטת אוטגו ניו זילנד.
מר מאליגן הושפע כפיזיותרפיסט מגישותיהם המנואליות של פריס, קלטנבורן, סיריאקס, מייטלנד ומקנזי.
הוא פיתח את גישתו הטיפולית הייחודית במהלך אמצע שנות השמונים והחל ללמדה במדינות רבות. בשנת 1999 יצאה מהדורת ספרו הראשונה. וכיום יש כבר מעל 200 מאמרים מדעיים התומכים ביעילות השיטה בטפול בבעיות שונות כמו נקעים בקרסול, מרפק טניס, כאבי ראש וסחרחורות ממקור צווארי.
בנוסף לכך יש עדויות ליעילותה בשיפור טווחי תנועה במטופלים עם כאבי כתף, כאבי גב תחתון וצוואר, שיפור כאב ותפקוד הקשור לכאבים שמקורם במפרק הברך ושורש כף יד, שיפור תנועתיות ירך ועוד.
עד היום הכשיר בריאן מאליגן כ 50 מורים מ 20 מדינות ללמד ולהפיץ את שיטת הטפול אותה פיתח. צוות המורים מטרתו לטפל, ללמד ולחקור את השיטה ולהפיצה בקרב פיזיותרפיסטים.
יובל דויד, פיזיותרפיסט ספורט, הוסמך על ידי בריאן מאליגן לשמש כמורה לשיטתו בישראל. יובל נחשף לשיטת מאליגן במהלך התמחותו ברפואת ספורט בפרת' אוסטרליה (1994) ואח"כ במרפאתו של בריאן בניו זילנד (1995).
הכשרת מטפלים בשיטת מאליגן מורכבת משני קורסים בני שלושה ימים כל אחד. קורס רביע עליון ותחתון בני 3 ימים כל אחד. בקורסים אלו מתרגלים הפיזיותרפיסטים את הטכניקות ומעמיקים בתהליכי קבלת ההחלטות הקשורות לטיפול. לאחר סיום הקורסים יכול הפיזיותרפיסט לעבור בחינה עיונית ומעשית המסמיכה אותו ממטפל מורשה על פי שיטת מאליגן. מעבר לתואר הרשמי ולהכרה הבינלאומית, מאפשרת הכרה זו להגיש בקשות למלגות מחקר מקרן המחקרים של שיטת מאליגן, השתתפות בימי עיון למטפלים בשיטת מאליגן והופעה באתר מאליגן הבינלאומי. www.bmulligan.com
מאליגן בספורט הוא קורס משלים חדש המוצע לפיזיותרפיסטים בוגרי שני הקורסים הראשונים. קורס בן 3 ימים המתמקד ב
MWM ו CWM
חשוב לציין!! הטיפול בשיטת מאליגן הוא חלק מהטיפול הפיזיותרפי ואינו בא בנפרד מסל הידע של הפיזיותרפיסט.
רשימת מטפלים מוסמכים בישראל